”Jag trodde det var åldern som gjorde att jag kände mig lite flåsig. Inte att det var hjärtat.”
Anita Looström, 86 år, Lady Silver
Det gäller att komma upp i puls
Anita Looström, 86 år, är minst sagt aktiv, trots problem med hjärtat. ”Det gäller att hålla igång, att komma upp i puls, så hjärtat får hjälp att arbeta” poängterar Anita. En vanlig vecka kör hon fem träningspass. Det blir tre styrkepass och två med core och flex. Men, det är heligt att vila lördag och söndag. Som Lady Silver dansar och tränar hon så hjärtat får hjälp att arbeta. Anita har alltid gillat att jobba. Sedan 6 år har hennes bilder med coola kläder och inspirerande träningsfilmer lockat 30 000 följare.
Lady Silver är med i The Risk Group
Anita är känd på Instagram som Lady Silver. Och hon är med i en träningsgrupp som kallas The Risk Group. Kända från bland annat TV-programmet Talang. Det var först vid ett besök på Vårdcentralen Anita fick veta att hon hade hjärtsvikt. Hon trodde precis som många andra att det var åldern som gjorde henne lite flåsig. inte att det var hjärtat. Nu fortsätter hon med det hon älskar, att vara aktiv på Instagram, med rörelse, gympa och dans.
Det är bra för hjärtat och humöret att få upp pulsen
Att gå i trappor gjorde att Anita blev flåsig. Men det hörde nog ihop med att bli gammal. Inte kunde Anita tro att hon var hjärtsjuk. Läkaren rekommenderade Anita att röra på sig mer och få upp pulsen. Ett råd hon följt. I 16 år har hon hittills kunnat hålla på med dans och träning – och det har varit jättekul.
Pulshöjande minnen
Märker du att din puls är ojämn eller går i otakt, kan det vara klokt att ta kontakt med din vårdcentral. Särskilt om du är över 65 år eller har riskfaktorer för hjärtsjukdom, exmpelvis högt blodtryck eller diabetes. Förmaksflimmer drabbar 20% av alla över 75 år. Många får sin diagnos av en slump. Ta en titt på filmerna som visar vikten av att ha koll, för att kunna fortsätta skapa minnen och göra det du älskar.
Färgstarka personligheter med pulshöjande minnen
Så här känner du pulsen:
- Vänd upp handen med handflatan uppåt.
- Tryck lätt med pek- och långfinger på handleden, precis nedanför tummen. Där sitter pulsådern.
- Räkna slagen under 30 sekunder, var uppmärksam på om hjärtat slår i otakt.
- Skriv ner datum, tid och antal slag.
- Gör du det två gånger om dagen, i två veckor, kan du upptäcka om du har en oregelbunden puls.
Har du oregelbunden puls?
Kontakta din vårdcentral.
Om du upptäcker en oregelbunden puls kan du vara i riskzonen för förmaksflimmer. Då ska du kontakta din vårdcentral och boka tid med en läkare för att göra fler tester.