Minns du första dansen?
Ditt hjärta gör det.
Kolla din puls regelbundet.
Ditt hjärta gör det.
Kolla din puls regelbundet.
Ungefär 526 000 svenskar lider av förmaksflimmer, en allvarlig sjukdom som kan leda till stroke. Av dem har runt 399 000 fått sin diagnos medan uppskattningsvis 127 000 fortfarande är oupptäckta.
Om flimret upptäcks finns det möjligheter till behandling, men oupptäckt är det en av de vanligaste anledningarna till att man drabbas av stroke.
När ett hjärta fungerar som det ska pumpar det runt blodet med en jämn takt. Det pumpar snabbare när du är ansträngd, och långsammare när du vilar. Vid förmaksflimmer, eller hjärtflimmer, pumpar hjärtat med oregelbunden takt. Den oregelbundna rytmen gör att blodet strömmar sämre genom hjärtat vilket kan orsaka blodproppar. Blodpropparna kan följa med blodet genom kroppen och täppa till kärlen. Skulle det hända i hjärnan kan det leda till stroke.
Förmaksflimmer brukar delas in i tre olika varianter:
Symtomen kan vara ganska diffusa och vissa känner knappt något alls. Här är några av de vanligare besvären som kan förekomma vid förmaksflimmer:
Om du har ett eller flera av symtomen, eller om det bara inte känns som vanligt, ska du kontakta sjukvården. Kom ihåg att det finns behandlingar att få, så länge flimret upptäcks!
För att ställa diagnosen förmaksflimmer görs ofta en EKG-undersökning, med hjälp av den kartläggs hjärtats rytm. Undersökningen är helt smärtfri. Om undersökningen inte visar något kan du få göra en längre EKG-registrering, ibland under ett dygn eller mer, med hjälp av en bärbar EKG-apparat.
Du får också genomgå en allmän undersökning för att hitta fler riskfaktorer samt tecken på hjärt-kärlsjukdom. Man tar laboratorieprover för att undersöka bland annat njurfunktion, kolesterolvärden, saltbalans, sköldkörtelfunktion och blodvärde. Ibland görs även en ultraljudsundersökning av hjärtat.
I takt med att flexiblare EKG-teknik finns tillgängligt utvecklas också möjligheterna att upptäcka och diagnostisera förmaksflimmer. I dag finns många tekniska hjälpmedel som gör det enkelt att undersöka sitt hjärta. Några har redan börjat att användas inom vården och vissa hjälpmedel kan patienter själva köpa och använda. En stor fördel med många av dessa tekniska hjälpmedel är att de regelbundet kan mäta hjärtats aktivitet i vardagen, även under tider då användaren inte är i kontakt med vården. Här är några exempel:
Riksförbundet HjärtLung ger tillsammans med Pfizer och Bristol Myers Squibb ut Flimmerrapporten. 2023-års rapport har underrubriken ”Att upptäcka förmakflimmer i tid”. Den här rapporten handlar om vikten av att upptäcka fler fall av förmaksflimmer för att färre personer ska drabbas av stroke. Förmaksflimmer är den vanligaste formen av rytmstörning i hjärtat och kan ha stor påverkan på livet för den som drabbas. Förmaksflimmer är i sig inte livshotande, men obehandlad leder sjukdomen till en kraftigt ökad risk att drabbas av stroke. Här kan du bland annat läsa om: