Kört bil sedan 1972?
Precis som din bil behöver hjärtat regelbunden uppmärksamhet.
Kolla din puls regelbundet.
Precis som din bil behöver hjärtat regelbunden uppmärksamhet.
Kolla din puls regelbundet.
Risken att drabbas av stroke för en person med förmaksflimmer minskar drastiskt genom förebyggande behandling. Därför är det viktigt att du får en diagnos så tidigt som möjligt. Lär dig mer om vad som kan öka risken. Du kan dessutom själv känna din puls för att upptäcka om hjärtat slår i otakt.
Du ska vara extra vaksam om du är över 65 år och har:
Flera faktorer som leder till en ökad risk att drabbas kan du själv påverka, till exempel rökning och hög alkoholkonsumtion. Alkohol är dessutom en vanlig orsak till att en episod av förmaksflimmer utlöses i hjärtat. Även hård uthållighetsträning under lång tid kan vara en bidragande faktor, men för majoriteten av de personer som drabbas av förmaksflimmer lönar sig ökad rörelse och hälsosam träning.
Lär dig mer om livsstilsfaktorer
Risken att drabbas av permanent förmaksflimmer finns i alla åldrar men är ovanlig hos personer under 50 år. Vid 65 år sker en markant riskökning som blir större ju äldre du blir.
Blodtrycket påverkas både av hur mycket blod hjärtat pumpar ut, och av hur stort motstånd det finns i kärlen. Ungefär en tredjedel av alla vuxna i Sverige har högt blodtryck och de flesta av dessa behandlas med läkemedel. Minst 60 procent av de som har förmaksflimmer har också någon annan underliggande hjärt-kärlsjukdom. Högt blodtryck är en av de vanligare.
Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes och kommer oftast i vuxen ålder. Dessutom har personer med typ 2-diabetes minst dubbel så stor risk att få förmaksflimmer.
Många pusselbitar saknas ännu för att klarlägga sambanden mellan sömnapné och hjärt-kärlsjukdom. Det verkar dock som att det finns en ökad risk för stroke och högt blodtryck redan vid lindriga fall av sömnapné. I en svensk studie framkom att de som hade både kärlsjukdom och sömnapné löpte tre gånger så hög risk att drabbas av stroke.
Det finns många olika typer av sjukdomar som påverkar hjärtat, till exempel kärlkramp, åderförkalkning, hjärtsvikt, hypertoni och myokardit. Personer med förmaksflimmer har ofta andra hjärt- och kärlsjukdomar.
10–25 procent av patienter som drabbats av stroke eller TIA har förmaksflimmer som inte tidigare upptäckts. Därför är det extra viktigt att lära sig mer om både riskfaktorer och tecken på förmaksflimmer.
TIA står för Transitorisk ischemisk attack. Symtomen är samma som vid stroke, skillnaden är att de försvinner helt inom 24 timmar, oftast inom en timme.
Om en eller flera riskfaktorer stämmer in på dig kan du kontrollera din puls själv två gånger om dagen i två veckor. Det du ska vara uppmärksam på är om hjärtat slår i otakt. Upptäcker du ojämna hjärtslag ska du kontakta din vårdcentral.